Νυφικό, μακιγιάζ, χτένισμα όλα στην εντέλεια. Μπουφές, ροτόντες, τούρτα επίσης. Ας διασκεδάσουμε λοιπόν, αλλά με τι τραγούδια; Το φροντίσαμε αυτό; H play list του γάμου θέλει ιδιαίτερη σπουδή.

Και έχουμε φτάσει στην κρίσιμη στιγμή που πρέπει να φτιάξουμε το πρόγραμμα των τραγουδιών της δεξίωσης! Τα πιο πολλά ζευγάρια δεν προλαβαίνουν να δώσουν πολύ σημασία στη λίστα – με εξαίρεση βέβαια  το τραγούδι της εισόδου –  γεγονός που πολύ συχνά αποβαίνει «μοιραίο». Ο DJ θα αυτοσχεδιάσει με την εύκολη λύση των γνωστών τραγουδιών που πάντα ξεσηκώνουν όλους για χορό – twist, disco και λάτιν. Αλλά θα βάλει και τα «απαγορευμένα» – τα χιλιοπαιγμένα, αλλά και τα αυστηρώς ακατάλληλα, λόγω του άσχετου θέματος.
Αναφέρω επιγραμματικά τα ακόλουθα των δύο κατηγοριών. Στα χιλιοπαιγμένα ανήκουν τα γνωστά Σήμερα γάμος γίνεται, Ωραία που ‘ναι η νύφη μας (υπάρχουν και πιο ακραία, Στου παιδιού μου τη χαρά σφάξαν ένα κόκορα) κλπ., αλλά και η γνωστή ακολουθία των «νησιώτικων» και συρτών με κυρίαρχο μοτίβο το Γλύκα – γλύκα, γλυκειά μου (έλεος!). Ακολουθεί το μεγάλο λάθος των δεύτερων εκτελέσεων: παλιά και αγαπημένα τραγούδια με «φρέσκιες» εκτελέσεις (εκτελέσεις, σίγουρα, φρέσκιες, κρατάω τις αμφιβολίες μου) τραγουδισμένες από τις νέες θεές και τους νέους θεούς της πίστας. Και ναι, ο γάμος σας επισήμως έγινε ένα τεράστιο night club. Το μόνο που λείπει είναι να βγει ο σταρ και η σταρίτσα της βραδιάς να κάνουν το κομμάτι τους.
Στα αυστηρώς ακατάλληλα ανήκουν τα τραγούδια με πεθαμενατζίδικο θέμα: Τούτη η γη που την πατούμε αλλά και στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου Το μερτικό μου απ’ τη χαρά.  Και ρωτώ: γιατί ο γαμπρός πρέπει να χορέψει αυτό το τραγούδι και όλοι γύρω του να χτυπούν παλαμάκια εκστασιασμένα; Ε; Γιατί, καλέ μου, παντρεύεσαι και διαλέγεις να χορέψεις στο γάμο σου ένα τραγούδι που λέει: « Θεέ μου, τη δεύτερη φορά που θα ‘ρθω για να ζήσω, όσο η καρδιά κι αν λαχταρά δεν θα ξαναγαπήσω»;
Το ακόμη καλύτερο είναι όταν σηκώνεται το πουλάκι μου να χορέψει το Θα ζήσω ελεύθερο πουλί. Συγγνώμη, παλικάρι, λίγο αργά δεν το σκέφτηκες; Εκείνο δε που χρήζει ψυχοθεραπείας είναι το Μου ‘χεις κάνει τη ζωή μου κόλαση… και σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο σκύβει και φιλάει τη νύφη (!) Τι να πω;
Ευχάριστα τραγούδια, βέβαια, για τους γάμους υπάρχουν πολλά: το Γαμήλιο Πάρτυ είναι πολύ διασκεδαστικό και πλαισιώνει ωραία την αναμονή των καλεσμένων. Αν είστε λάτρεις της παλιάς ελληνικής μουσικής, τραγούδια του μεσοπολέμου και του Αττίκ είναι πανέμορφα για την περίσταση. Προσοχή στη lounge μουσική όσο σας περιμένουν οι  καλεσμένοι. Δεν είναι ανάγκη να γίνει η δεξίωση ένα συντηρητικό πάρτυ για το κλείσιμο μιας ιατρικής ημερίδας!
Όπως και να έχει, είναι προτιμότερο να αφιερώσετε χρόνο στη λίστα με τα κομμάτια που θα θέλατε να ακούγονται στη δεξίωση του γάμου σας. Αν πάλι δεν έχετε χρόνο, σημειώστε με αυστηρότητα στον DJ όλα εκείνα που ΔΕΝ θα θέλατε να ακουστούν. Στο τραγούδι της ηρωικής εισόδου σας, φυσικά, δεν θα μπορούσε κανείς να επέμβει. Θα πρέπει πάντως σίγουρα να είναι κάτι που θα σας εκφράζει απόλυτα – είτε είναι αργό, ρομαντικό ή απόλυτα χορευτικό.
gamos.in.gr