Λέγεται ότι την ιδέα για την πρώτη πολυεπίπεδη τούρτα είχε ένας Γάλλος σεφ. Ωστόσο η «γλυκιά πρωταγωνίστρια» της γαμήλιας δεξίωσης έχει τις ρίζες της στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έκτοτε, καθιερώθηκε ως έθιμο του γάμου στις παραδόσεις πολλών λαών.
Στην Αγγλία, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι καλεσμένοι έφερναν στη γαμήλια τελετή μικρά σπιτικά κέικ ως δώρο στους μελλόνυμφους. Σύμφωνα με το έθιμο, τα κέικ τοποθετούνταν το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να δημιουργηθεί ένας όσο γίνεται πιο ψηλός σωρός, και το ζευγάρι προσπαθούσε να φιληθεί πάνω από αυτόν. Αν οι νεόνυμφοι κατάφερναν να ανταποκριθούν στην πρόκληση, τότε ο γάμος τους θα ήταν ευτυχισμένος…
Σ’ αυτό το «Over the Top» φιλί πιστεύεται πως οφείλεται η σύλληψη της γαμήλιας τούρτας όπως την ξέρουμε.
χρόνια περνούσαν, οι καλεσμένοι πλήθαιναν σε αριθμό και η παραδοσιακή απλή τούρτα άλλαξε. Λέγεται ότι την ιδέα για πολυεπίπεδη τούρτα είχε ένας Γάλλος σεφ, ο οποίος θεώρησε ότι ήταν ασύμφορο να στοιβάζονται μικρότερα γλυκίσματα το ένα πάνω στο άλλο ή να παρασκευάζονται πολλές τούρτες. Σκέφτηκε, λοιπόν, ότι η καλύτερη λύση ήταν η παρασκευή μιας μεγάλης συμπαγούς τούρτας. Ωστόσο, ακόμα και στις πρώτες πολυεπίπεδες τούρτες τα πάνω στρώματα ήταν ψεύτικα, φτιαγμένα από σκληρό γλάσο ζάχαρης. Αργότερα, που ολόκληρη η τούρτα παρασκευαζόταν με πραγματικά υλικά, έπρεπε να λυθεί ένα ακόμη πρόβλημα: Τα ψηλότερα επίπεδα βυθίζονταν στα χαμηλότερα.
Για την επίλυσή του χρησιμοποιήθηκαν στύλοι που συγκρατούσαν τα στρώματα, αποτελώντας ταυτόχρονα διακοσμητικά στοιχεία. Το γλασάρισμα έγινε πιο συμπαγές, για να συγκρατεί καλύτερα τους στύλους και να μη βυθίζονται στο κατώτερο επίπεδο.Ακολουθώντας την παράδοση Όπως κάθε γαμήλιο έθιμο, οι παραδόσεις που αφορούν τη γαμήλια τούρτα ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα.
Η σημερινή της σκηνογραφική παρουσία ως «βασίλισσας της δεξίωσης» είναι περισσότερο αμερικανική ιδέα παρά ευρωπαϊκή. Όμως πέρα από την όποια glamorous εμφάνισή της, ακόμη και σήμερα στη Δύση η τούρτα παραμένει σύμβολο της ένωσης, της καλής τύχης, της αγνότητας και της γλυκύτητας που θα πρέπει να έχει η μελλοντική κοινή ζωή του ζευγαριού.
Όσο για την εμφάνιση και τη γεύση της;
Οι Βρετανοί, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ξεκίνησαν την παράδοση της γαμήλιας τούρτας, προτιμούν τα σχήματα πυραμίδας, όπου στο τελευταίο στρώμα βρίσκεται μια μεγάλη διακοσμητική σύνθεση από φρούτα. Το γλάσο συνήθως έχει ως βάση το κονιάκ.
Οι Γάλλοι, που και αυτοί με τη σειρά τους επιμένουν ότι ήταν οι εμπνευστές του εθίμου, συνηθίζουν να προσφέρουν μια γιγάντια, πολυεπίπεδη τούρτα -έως και 10 στρώματα- λίγο πριν από το τέλος της δεξίωσης.
Οι Γερμανοί αγαπούν τους ογκώδεις στολισμούς, που περιλαμβάνουν αμυγδαλωτά, φιστίκια και φουντούκια, ενώ οιΙταλοί αγαπούν τη λευκή τούρτα με τις παραδοσιακές γεύσεις από κρέμα, σοκολάτα ή βανίλια με φρούτα και ρούμι, διακοσμημένη ρομαντικά με μικρά, αληθινά λουλούδια.
Στην Ιταλία, που η μόδα της γαμήλιας τούρτας έγινε θεσμός μόλις στα μέσα της δεκαετίας του ’50, αμέσως μόλις οι νεόνυμφοι κόψουν την τούρτα και απολαύσουν το πρώτο κομμάτι μαζί, προσφέρουν οι ίδιοι από ένα κομμάτι στους γονείς τους. Περίπου την ίδια χρονική περίοδο η παράδοση της γαμήλιας τούρτας ήρθε και στην Ελλάδα.
Πηγή: weddingplannersmagazine.gr